Собственици на ресторанти в Русе ще наемат готвачи, сладкари, помощник-сервитьори и миячи от Украйна, Молдова и Киргизстан. Причината е липсата на работна ръка в града. Това съобщиха председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев и Теодор Георгиев - съосновател и член на съюза цитирани от БТА.
Шестима русенски ресторантьори вече са подали заявки към лицензирана фирма за подбор и изпращане на персонал от страни извън Европейския съюз в България.
"Заявката е за общо над 30 служители", обясни Иванчев, който е и собственик на ресторант.
Служителите трябва да са в Русе до месец - месец и половина. Те ще бъдат на договор за срок от девет месеца. Теодор Георгиев, който има ресторант и две кафенета в града обясни, че има нужда от двама чуждестранни готвачи. На работниците ще им бъде осигурено медицинско обслужване, храна и квартира.
"Има голям недостиг на персонал в Русе - особено на готвачи и сервитьори. След т.нар. локдаун много от готвачите смениха професията, защото нямат сигурност. Заработиха в заводи за по-ниска заплата, докато в ресторантьорския бизнес средното възнаграждение е между 1300 и 1500 лева. Друга част от готвачите се насочиха към морските курорти за повече пари, а някои - на круизни кораби", обясни Георгиев.
По думите му в Русе останали много малко готвачи, които искали заплата от по 2000 лева.
"Няма как да им плащаме подобно възнаграждение в град като Русе. Чуждестранните служители ще са с по-ниски заплати. Отделно ще сме сигурни, че поне девет месеца ще работят при нас и ще са коректни. Проблем ще бъде езиковата бариера, но ще се справим", обясни Георгиев.