Бачковският манастир край Асеновград развива туризма си чрез реализиране на проект

Община Асеновград
share

Преосвещения игумен Велички епископ Сионий представи за обществено обсъждане пред широката общественост проектно предложение “Бачковски манастир „Успение Богородично” - Православна света обител и духовна поклонническа дестинация”.

Игуменът на манастира очерта желанието на манастирското ръководство да развива все по-успешно Светата обител като център на православна духовност и средоточие на поклоннически, религиозен и културен туризъм. Наред с реставрационните и ремонтни дейности на съществуващите обекти, епископ Сионий обърна особено внимание и на новите възможности за развитието на богозаповяданата и човеколюбива социална дейност, както и на представянето на манастира чрез новите информационни технологии.

Общата стойност на проекта е 4 000 000 лева и с предложението е кандидатствано пред Оперативна програма "Региони в растеж". Целта на изпълнението е да се развият различните форми на туризъм, които предлага Бачковският манастир. Предвижда се да се проучат възможностите за реставриране на основния храм "Успение Богородично" и църквата "Свети Никола", библиотеката и старата трапезария, костницата и монашеските килии. Идеята е да бъдат създадени места, в които за времето на провеждане на служби и церемонии в Бачковския манастир да се настаняват за нощуване нуждаещи се, социално слаби и хора с увреждания. Проектът е одобрен от Министерството на културата, като е съгласуван и със Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).

 

Водещи новини

Още новини