Марияна Николова се срещна с новоучредената Конфедерация на българския туристически бизнес

Министерство на туризма
share

Поздравявам Ви за реализацията на дългогодишната идея за учредяване на Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ).Новата организация ще даде още по-голяма трибуна за гласа на бизнеса. Именно в тази толкова трудна година за отрасъла, който преминава през безпрецедентна криза, е важно да бъдем единни, преследвайки общата цел - преодоляване на последиците от пандемията причинена от Ковид-19 и развитието на един от най-важните икономически сектори - туризма.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на първата си работна среща с представителите на новоучредената КБТБ. Те представиха структурата на конфедерацията и основните й цели. На прага сме на началото на зимния сезон, който ще започне в рамките на втория частичен локдаун у нас. Натискът през декември ще е много голям, затова трябва да сме дисциплинирани 24 часа и да имаме ясна обща позиция, каза вицепремиерът. По думите й желанието на бранша е на 21декември бизнесът отново да заработи на нивата от преди затварянето, но са важни здравето на хората и лекарите и трябва да покажем абсолютно единство в тези 3 седмици.

Представят новоучредената Конфедерация на българския туристически бизнес

Министърът обясни още, че продължават и разговорите относно възможността ресторантите в хотелите да работят само за гостите си и при спазване на строги противоепидемични мерки. Тя подчерта, че допускането на външни лица да бъде строго забранено и при установяването на такива случаи да бъде затваряна цялата хотелска база. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята и от своя страна посочиха, че трябва да има стриктен контрол тези мерки да се спазват и при нарушения да има строги санкции. Те акцентираха, че не би било добре нито за миг бизнесът да усеща, че има двоен стандарт. Считам, че бизнесът натрупа опит и доказа, че може да работи в условия на епидемична обстановка, сега е моментът да запазим дисциплина и високото ниво на професионализъм, така от една страна браншът ще може да продължи дейността си, а от друга ще се гарантира ще сигурността и безопасността на туристите, коментира вицепремиерът.

КБТБ: Цел номер едно е оцеляването на туристическата индустрия

Направихме обединението не за да изземваме функциите на когото и да било, а за да формулираме по-ясни послания и да подпомагаме работата на Министерството на туризма, заяви Румен Драганов, председател на КБТБ. По думите му според конфедерацията не е добре да има толкова много неправителствени организации, които да не могат да посочват общи тези. Смисълът е да изготвяме политики и не искаме да сме причина за разединение и разнобой, заяви той. Според него в момента браншът стои стабилно, като работят около 5228 места за настаняване, а около 3200 са резервирани за Коледните и Новогодишни празници.

В мое лице ще имате партньор в реализацията на водещите си цели, който са взаимодействие с правителството за спасяване на отрасъла в тази криза, запазване на работните места в сектора, плащане на достойни заплати и опазване на здраве на заетите и туристите, увери министър Николова.

По време на дискусията представителите на организацията поставиха въпроса за работа между туристическите организации и ПРОФОН и Музикаутор, дружествата, които се занимават с колективно управление на авторски и сродни права. Според тях в момента има неравноспоставеност между представителите на сектора и апелират за диалог, с посредничеството на Министерството на туризма, за решаване на този проблем. Тема на разговорът бе и създаването на туристически информационен център в Националния дворец на културата, като бе представен напредъка по реализацията на идеята, съобщават от пресцентъра на министерството на туризма.

Водещи новини

Още новини