Заради пандемията с COVID-19 варненският хотелиер Атанас Карагеоргиев въведе иновация в олинклузив храненето на туристите.
Своеобразната поточна линия днес бе представена за пръв път пред представители на бранша, съобщава БТА.
Карагеоргиев посочи, че е внесъл документи за иновация в изхранването в Патентното ведомство. Линията позволява никой от гостите да няма пряк досег с храната. С разсипването ѝ в чиниите се занимава готвачът, който е с предпазни средства. Между клиентите и линията има стъклена преграда.
На практика гостите не ползват общи прибори, а директно си вземат чиния с предпочитаната от тях храна. Над линията са разположени специални лампи, които, освен че подгряват ястията, и дезинфекцират. Тъй като обслужването става много бързо, клиентите могат спокойно да спазват изискването за спазването на над метър разстояние един от друг. Все още броят на туристите е изключително малък, допълни Карагеоргиев.
Неговата прогноза беше, че месец юли също ще бъде много слаб, като раздвижване се очаква чак през август. Според Карагеоргиев в сектора няма ясна държавна политика за подкрепа, което затруднява бизнеса и го държи в позиция на изчакване.
Проблеми създава липсата на оборотни средства, увеличава се междуфирмената задлъжнялост и, ако доставчиците са склонни да правят компромиси, фирмите-монополисти изобщо не проявяват разбиране към ситуацията, каза още Карагеоргиев.