Кулинарията е много важен елемент от модерното развитие на туризма, който все повече свързваме с изживяването и положителните емоции от пътуването.
Гастрономията е сред най-ярките проявления на културното разнообразие на всяка от страните в ЕС, които в единство запазват богатството на своята специфика.
Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на кръгла маса, посветена на кулинарните региони в България. В дискусията, организирана от „Евро-Ток България", участваха представители на няколко министерства - регионалното, на външните работи, земеделското, на екологията, както и експерти от БАН, от офиса на Еврокомисията у нас, неправителствени организации и др.
На срещата бе представен сборникът с рецепти „Стара народна кухня от Ловешки регион" - пилотен проект от бъдещата кулинарна карта на България. Книжката е издадена с подкрепата на МИЕТ след изследване на „Евро-Ток" в 8 общини и 40 селища в този край на страната ни.
Инициативата на специализираната професионална организация предвижда до една година България да предлага карта на кулинарните региони и да има самостоятелен бранд кулинарен туризъм.
Храната и традициите по подготовката и поднасянето й са сред водещите съставки на туристическите услуги, които формират нови пътувания и различни варианти за отдих, подчерта зам.-министър Маринов.
Този сегмент е важен детайл от създаването и на бранда България като туристически продукт така, както например Франция и Италия се асоциират с кухнята, виното, доброто сервиране. Масовият туризъм има своето добро бъдеще, но ние трябва да развиваме нишите, в които имаме сериозен потенциал, и кулинарният туризъм, гурме туровете са сред тях, каза още Маринов.
Той съобщи, че ще бъде създадена работна група по тези въпроси, която да съгласува усилията на отделните институции и бранша, а също и да инициира усъвършенстване на нормативната уредба в сектора, ако се налага.
Иво Маринов: Кулинарията е важен елемент от туризма
- 20.03.2012 | 16:32
- 1133