Промените в Закона за ДДС паникьосаха туроператорите

share

С две различни ставки на ДДС от 9% и 20% ще се облагат предоставяните услуги от туроператорите на гости от Русия, пише "Стандарт".

Как точно ще стане това ще се уточни с правилника за прилагане на Закона за ДДС, който се подготвя от Министерството на финансите. Туроператорите сами ще трябва да начисляват диференцирана ставка на ДДС, когато продават пакетите на друг туроператор в чужбина, гласят указанията, които ще бъдат записани в новия правилник, научи "Стандарт". Оказва се, че с последните промени в Закона за ДДС туроператорите ще слагат едновременно данък от 9% и 20% за един пакет от услуги за гостите от чужбина.

При сделка с друг туроператор ще облагат настаняването с 9%, а всички останали услуги в пакета с 20%. От тази година сделките между двама туроператори, свързани с настаняване, хранене и транспорт, не попадат в обхвата на специалния ред на облагане с ДДС, обясниха от финансовото министерство. Т.е. ДДС се начислява не върху маржа, който си добавя туроператора към цената на хотела, а върху цялата сума на пакетната туристическа услуга. Туроператорите обаче са в пълно неведение как да начисляват данъка по новите правила.

Преди в. "Стандарт" да отправи питане до институциите какъв е новият ред за облагане, дори депутатите не бяха убедени дали туроператорите не трябва да начисляват 20% ДДС върху стойността на целия туристически пакет за руснаците. От министерството коментираха, че предстои промяна в указанието на НАП за туристическите услуги и хотелското настаняване, с което ще бъдат разяснени приетите промени в закона.

Според някои усложнената процедура ще затрудни туроператорите, а прилагането на различни ставки върху пакетната цена може да ги вкара в сивия сектор. Например изкуствено може да се завишава цената на настаняването, което се облага с 9%, за да се намалят разходите за останалите услуги, които са с 20% ДДС.

Водещи новини

Още новини