23 плажа нямат стопани

share

Спешно се търсят стопани за 23 плажа у нас.

Близо 100 са ивиците по родното Черноморие, които не се охраняват. Това автоматично ги поставят в графата "опасни". Въпреки това много от тези плажове са атрактивни и се посещават от туристи, съобщава News7. Месец преди началото на летния сезон, отново се изправяме пред ежегоден проблем - безстопанствените плажове. Общо 297 са плажните ивици по българското Черноморие. Обикновено 30% от тях остават без стопанин, като причината най-често е липса на интерес от страна на бизнеса.

Държавата търси наематели на 23 от безстопанствените плажове у нас. Голяма част са по Южното Черноморие. За пореден път ще има търг за тях. До момента кандидати няма, а оферти ще се събират още две седмици. Повечето от предлаганите ивици не се стопанисват от няколко години. Четири от плажовете, на които се търсят концесионери са в област Добрич. При първата процедура, проведена от регионалното министерство два плажа в община Шабла и по един в Каварна и Балчик не намериха своите стопани. Кандидат чака тази година и централният плаж в Каварна, който 3 години остана без наемател.

Според кметовете, държавата трябва да предлага достатъчно изгодни цени за плажовете, а процедурите да се провеждат още в началото на годината. За миналата години без наематели са били 83 плажни ивици. Представители на туристическия бранш си обясняват тенденцията с неизгодните условия за наемателите. Летният сезон у нас е много кратък, а инвестицията е голяма.

Водещи новини

Още новини