Сериозен недостиг на кадри в туризма във Варна

share

Във Варна има сериозен недостиг на квалифицирани кадри за туристическия сектор, съобщи днес пред членовете на обществения съвет по туризъм Катя Антонова от Бюрото по труда в крайморския град.

По думите й най-сериозен е проблемът с липсата на готвачи. Антонова посочи, че през тази година е имало две кампании за набиране на сезонни работници от туристическия сектор в Германия и много от варненските регистрирани безработни са заминали за тази страна.

На заседанието комисар Димитър Димитров от дирекцията на полицията съобщи, че ще продължи практиката през лятото в курортите да работят командировани от вътрешността на страната служители на реда. По думите му има нужда от около 30 български полицаи, както и от поне двама румънски.

От 1 май започват проверки за качеството на морската вода, съобщи началникът на Регионалната здравна инспекция в града Божанка Георгиева. Тя уточни, че до дни ще бъде сформирана междуведомствената комисия, която ще проверява състоянието на
басейните в комплексите.

По думите й собствениците на тези атракциони трябва да следят ежедневно качеството на водата. Началникът на Комисията за защита на потребителите във Варна Илиян Станоев съобщи, че през сезона ще бъде отворена приемна за граждани на територията на "Златни пясъци".

По думите му през това лято акцент при проверките на инспекторите от комисията ще бъдат вилните зони около града, защото там нарушенията били много повече в сравнение с комплексите.

Началникът на отдел "Туризъм" в общината Соня Георгиева посочи, че вече е създадена работеща интернет платформа "Visit Varna", която представя културните и исторически забележителности на града.

Водещи новини

Още новини