Строят летище за 20 млн. евро

share

Най-малко 20 млн. евро ще е инвестицията за изграждането на летище "Пирин", което ще се строи край гоцеделчевското с. Мусомища. Инвеститорът - "Хелт енд уелнес" АДСИЦ, вече разполага с одобрен генерален план за развитие на аеропорта, пише Vsekiden.com.

Той предвижда пълна рехабилитация на пистата на бившето военно летище, която е дълга 2100 м, повишаването на товароносимостта й и разширяването й от 25 на 45 метра. Така тя ще може да обслужва среднотонажни самолети от фамилиите на "Еърбъс А320" и "Боинг 737".

Освен обновяването на полосата, инвестицията включва и изграждането на нов пътнически терминал със зали за пристигащи и заминаващи, помещения за ГКПП и митница, горивозарядни станции, перон и пътека за рулиране, както и на хангари за малки бизнес самолети.

Инвеститорът планира летището да е готово за зимния сезон на 2015 - 2016 година. То ще обслужва основно чартърните полети с туристи за ски курортите в Банско и Добринище и СПА комплексите в Пиринския край, включително Сандански. Капацитетът на аеропорта е за поне 1500 полета и 100 000 пътници годишно.

Водещи новини

Още новини