Лифт картите в България - по-скъпи от немските

Getty Images
share

България се слави като една от най-евтините туристически дестинации в света. Понякога обаче това не е съвсем така. Цените на лифт картите на родните курорти се оказаха по-скъпи от тези в Германия.

Докато у нас се хвърлят милиони, за да се осигури нов имидж на страната чрез изработване на лого например, в Алпите действа друг механизъм. Цените там са по-ниски от нашите, организацията не позволява опашки пред лифтовете, а курортите са пълни. Причината германците да подбиват пазара с по-ниски цени е, че склоновете им не могат да се сравняват с тези на съседна Австрия, пише "Преса".

Родните скиори, както и чуждите посетители у нас, са принудени да плащат доста по-солена сума от почиващите в Германия, за да се насладят на удоволствието да карат ски. Средната цена на еднодневните лифт карти в трите най-посещавани курорта у нас - Боровец, Банско и Пампорово, е 54 лв. В Германия тя е 16 евро или 31 лв. на ден. Излиза, че у н ас спортистите се спускат по склоновете със 75% по-скъпо, отколкото в Алпите.

Само за сравнение - докато средната работна заплата у нас е 768 лв., то в Германия тя е 3695 евро (над 7200 лв.).

Водещи новини

Още новини