Петролът задържа цена след спада от миналата седмица

gettyimages
share

Цените на петрола леко се покачиха в днешната азиатска търговия, след като през миналата седмица спаднаха със 7 на сто заради опасения за продължаващ спад на търсенето в Китай, предаде Ройтерс. Намаляха и страховете от разрастване на конфликта в Близкия изток, което да доведе до нарушения на доставките.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 8 цента или 0,11 на сто до 73,14 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 10 цента или 0,14 на сто до 69,32 долара за барел.

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Миналата седмица сортът Брент загуби 7 на сто от стойността си, а американският лек - близо 8 на сто, което е най-сериозното намаление от първата седмица на септември.

Китай намали днес две от основните си лихви по кредитите, както се очакваше, в опит да съживи икономиката и като част от по-голям пакет за стимулиране на активността. В петък бяха разпространени данни, че растежът на китайската икономика през третото тримесечие е била най-бавният от началото на 2023 г.

Същевременно конфликтът в Близкия изток през уикенда се разгоря с нова сила, като Израел атакува цели на "Хамас" и "Хизбула" в Ивицата Газа и Ливан, а "Хизбула" изстреля стотици ракети по цели в Израел.

В сектора на доставките американски компании намалиха за четвърти път през последните пет седмици броя на работещите кладенци и помпи за петрол и природен газ, сочи доклад на компанията за услуги в енергийния сектор "Бейкър Хюз" (Baker Hughes). Неработещите вече стават общо 585.

Водещи новини

Още новини