Треска за инвестиционно злато завладява света

Gettyimages
share

Една треска е обхванала много инвеститори по света - треска за злато. Но тя нямо нищо общо с манията на златотърсачите в САЩ и в Австралия през XIX век. 

Треска за злато

Модерните златотърсачи не се опитват да добиват самородно злато, а просто купуват ценния метал. Те влагат парите си в инвестиционно злато, тъй като са убедени, че по този начин ще ги защитят във времена на геополитически конфликти и на висока инфлация.

През последните над две години и половина след началото на руската военна агресия в Украйна по света постепенно се разрази истинска треска за инвестиционно злато. Купуват го различни инвеститори - от правителствата на големи държави до малки вложители, които инвестират по няколко хиляди долара в благородния метал, съобщава БТА.

Дефицит на българската продукция: Картофите изчезват от пазара?

На този фон пазарната му стойност постепенно се увеличава. От началото на 2024 г. тя се е повишила с повече от 25 процента, достигайки до над 2700 долара за тройунция, сочат данните, публикувани от специализираната онлайн платформа "Инвестинг". 

Златото и инфлацията

Не всички инвеститори обаче са убедени, че златото е актив, който ще защити парите им от обезценяване при ускоряване на инфлацията.

През тази година ценният метал поскъпна на фона на спада на инфлацията. През 2022 г., в началото на руската инвазия в Украйна, когато потребителските цени започнаха да се покачват стремително в Европа и в САЩ, златото също поскъпна. В началото на март 2022 г. пазарната му стойност достигна над 2050 долара за тройунция. След това обаче то поевтиня на международните пазари и в началото на октомври същата година цената му слезе до под 1650 долара за тройунция, въпреки че инфлацията се ускоряваше.

Някои инвеститори настояват, че най-подходящият момент за покупка на инвестиционни злато не е, когато инфлацията се повишава, а когато водещите централни банки започнат да понижават основните си лихвени проценти. Те посочват, че е по-изгодно да притежавате злато и да разчитате на покачване на цената му, когато облигациите и банковите депозити започнат да ви носят по-малка доходност, отбелязва "Файненшъл таймс".

Да инвестираш в злато

Класическият аргумент на инвеститорите на т. нар. "бичи пазар", които разчитат на покачването на цената на даден актив, е, че инвестицията в злато ще защити парите ви по време на геополитически конфликти и други кризи. Това звучи логично, но е странно, че ценният метал не поскъпна твърде рязко на фона на поредното рязко изостряне на конфликта в Близкия изток, при който израелската армия провежда военна операция срещу проиранската групировка "Хизбула" в Ливан, а Иран атакува Израел с балистични ракети.

Налага се изводът, че промените в цената на златото не винаги се основават на определена пазарна логика, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Щеше да е много по-лесно, ако можехме да посочим една конкретна причина за силата на златото през тази година. В действителност обаче неговото поскъпване беше предизвикано от комбинация от фактори, на фона на които значителни количества от ценния метал бяха купени в условията на липсата на съществено предлагане". Това посочва Джона Тевес, която е анализатор на пазара на злато към подразделението в Сингапур на най-голямата швейцарска банка Ю Би Ес (UBS). Тя посочва, че цената на златото ще продължи да се покачва благодарение на няколко фактора, сред които намаляването на водещите лихвени проценти в САЩ и евентуалното отслабване на щатския долара. 

Тевес отбелязва, че водещите централни банки и други "официални институции" вероятно ще продължат да се запасяват със злато. Анализаторът от Ю Би Ес повишава прогнозата си за пазарната стойност на ценния метал в края на тази година. Тя прогнозира, че цената на златото ще достигне до около 2800 долара в края на 2024 г., което е с 200 долара над предходната прогноза. 

Джона Тевес очаква златото да поскъпне до 3000 долара в края на 2025 г., което също представлява значително повишение спрямо прогнозираното по-рано ниво, посочва "Файненшъл таймс".

От своя страна нидерландската инвестиционна компания "Робеко" отбелязва, че трябва да се вслушаме и в мнението на тези, които са скептично настроени към твърдението, че златото няма да спре да поскъпва.

Около 10 на сто от БВП на Европа се генерира от сектора на търговията

"Хората, които са уверени в непрестанното поскъпване на златото, понякога са определяни като "златотърсачи". Някои твърдят, че те са заседнали в миналото, тъй като не са успели да осъзнаят, че финансовите пазари са се променили и развили след през 1971 година е сложен край на "златния стандарт". Ние в "Робеко" определено не бихме се определили като "златотърсачи", но все пак екипът ни за инвестиции в активи започна тактически да инвестира и в злато, наред със значителните ни вложения в суровини". Това посочва Арноут ван Рейн, който е портфолио мениджър в екипа на "Робеко" за инвестиции в различни активи. 

Той посочва две основни причини, заради които "Робеко" инвестира в злато - нестихващият интерес на водещите централни банки към ценния метал и нарастващото богатство на инвеститорите в Азия, които влагат значителни средства в ценния метал.

"Докато златото привлича нови купувачи, е трудно да си представим, че то би могло да понесе сериозен ценови удар в обозримо време", отбелязва Арноут ван Рейн и добавя, че засиленото придобиване на даден актив поражда още по-значително търсене от страна на инвеститорите. 

Водещи новини

Още новини