Италианската инфлация достигна 9-месечен минимум през септември

pixabay
share

Потребителските цени в Италия през септември са се понижили до най-ниското си ниво от девет месеца на фона на по-малкото разходи за енергия, сочат окончателните данни на Националния статистически институт "Истат" (Istat), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Потребителските цени през месеца са се забавили до 0,7 на сто спрямо 1,1 на сто през август, което съответства на първоначалните данни, публикувани на 30 септември. Това е най-ниското ниво от декември 2023 г., когато цените са се повишили с 0,6 на сто.

Забавянето на инфлацията се дължи основно на спада с 11 на сто на нерегулираните енергийни продукти. В същото време годишното повишение на цените на регулираните енергийни продукти е намаляло до 10,4 на сто от 14,3 на сто.

Освен това по-ниските цени на някои видове услуги, включително за развлечения и култура, лични грижи и транспорт, също са ограничили повишението на цените, като инфлацията е спаднала от 4,5 на сто на 4 на сто.

Разходите за непреработени хранителни продукти са скочили с 0,3 на сто след спад с 0,5 на сто през август.

Очакваната инфлация по света надвишава заложените от централните банки цели

На месечна база потребителските цени са се свили  с 0,2 на сто през септември, което съответства на първоначалната оценка, предаде БТА.  

Инфлацията, базирана на хармонизирания индекс на потребителските цени, се е смекчила до 0,7 на сто през септември спрямо 1,2 на сто през предходния месец. Последното увеличение е коригирано надолу от 0,8 на сто. В сравнение с предходния месец хармонизираният индекс се е повишил с 1,2 на сто. 

Водещи новини

Още новини