Инфлацията в Германия спада

share

Инфлацията в Германия се понижи допълнително през септември на годишна база, както беше първоначално изчислено, до най-ниското си ниво от 43 месеца, сочат оповестени днес данни на федералната статистическа служба "Дестатис", цитирани от ДПА.

Миналият месец потребителските цени в най-голямата европейска икономика са се повишили с 1,6 на сто, отнесено към септември 2023 година. През август т.г. бе отчетена годишна инфлация от 1,9 на сто.

Нивото на инфлация през септември отговаря на предварителните, прогнозни данни на "Дестатис". То е най-ниското от февруари 2021 г., когато инфлацията бе 1,5 на сто.

Спадът на инфлацията до голяма степен се дължи на понижението със 7,6 на сто на цените на енергията.

На месечна основа - през септември спрямо август цените на храните са се повишили с 1,6 на сто.

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени, като тези на енергията и храните, е била 2,7 на сто през септември на годишна база спрямо 2,5 на сто през предходния месец.

Данните показват, че цените на стоките са спаднали с 0,3 на сто, а тези на услугите са с 3,8 на сто по-високи на годишна основа през септември.

Годишната инфлация в САЩ се понижава през септември до най-ниското си равнище от февруари 2021 г.

На месечна база потребителските цени в Германия остават непроменени през септември след понижение с 0,1 на сто през август.

Годишната инфлация в страната, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), също отчита спад до 1,8 на сто през септември спрямо 2 на сто през предходния месец.

Водещи новини

Още новини