Петролът задържа цена

Pixabay
share

Цените на петрола задържат нивата си в днешната азиатска търговия, тъй като перспективата за ръст на добивите се контрира от ескалацията на конфликта в Близкия изток, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 13 цента или 0,18 на сто до 71,83 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 11 цента или 0ь16 на сто до 68,28 долара за барел.

Фючърсите на Брента приключиха септември със спад от 9 на сто, намалявайки за трети пореден месец. Това е и най-големият спад от ноември 2022 г. Спадът за третото тримесечие е от цели 17 на сто. 
При американския лек намалението през септември е от 7 на сто, а за тримесечието - от 16 на сто.

Петролните пазари са под натиск заради по-слабия от очакваното ръст на търсенето през годината, най-вече в Китай, най-големият вносител на суров петрол. Тези опасения се задълбочиха вчера, след като нови данни показаха, че промишлената активност в страната през септември намалява за пети пореден месец.

Конфликтът между Иран и ливанската шиитска групировка "Хизбула", който се задълбочава, заплашва да се разшири и да въвлече и Иран, който е голям производител на петрол и член на ОПЕК.

Водещи новини

Още новини