Петролните котировки се понижават за трети пореден ден

GettyImiges
share

Цените на петрола се понижават за трети пореден ден, като може да отчетат и седмичен спад, предаде Ройтерс.  Това се случва на фона на очакваното увеличаване на добивите в Либия след постигането на споразумение за избиране на временен управител на централната банка на страната. Ръст в производството се очаква да има и като цяло от групата на страните износителки и техните партньорки ОПЕК+, който да започне от декември, показа вчера анализ базиран на информация от източници. В същото време новите стимули в Китай ограничиха поевтиняването на суровината. 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, паднаха с 20 цента или 0,28 на сто до 71,40 долара за барел.

Петролът на ОПЕК спадна под 75 долара за барел

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха спад от 14 цента или 0,21 на сто до 67,53 долара за барел.

Въпреки че инвеститорите във всички класове активи се бяха настроени за повишаване на котировките, след като китайските власти обявиха по-смели стимули, петролните пазари изглеждат фиксирани върху Либия и ОПЕК тази седмица, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във "Фипип Нова" (Phillip Nova). Не е сигурно обаче дали китайските стимули ще доведат до по-високо търсене на горива, допълни експертът.

Китайската централна банка понижи лихвените проценти и инжектира ликвидност в банковата система, докато Пекин засилва стимулите, за да върне икономическия растеж към тазгодишната цел от приблизително 5 на сто и да се бори с дефлационния натиск. Очаква Пекин да обяви още фискални мерки преди празниците в Китай, започващи на 1 октомври, допълва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини