Петролът поскъпва

gettyimages
share

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, подкрепени от очакванията, че потенциалните намаления на лихвените проценти в САЩ ще стимулират икономическата активност и потреблението на гориво, въпреки че опасенията относно по-бавното глобално търсене ограничиха повишаването на котировките, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, нараснаха със 17 цента или 0,21 на сто до 79,93 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха с 21 цента или 0,27 на сто до 77,19 долара за барел.

И двата контракта се понижиха с повече от 1 на сто вчера, след като запасите от суров петрол в САЩ се повишиха неочаквано и поради намаляване на притесненията за по-широк конфликт в Близкия изток.

Потребителските цени в САЩ се повишиха умерено през юли и годишното увеличение на инфлацията се забави до под 3 на сто за първи път от три години и половина, засилвайки очакванията, че Управлението за  федерален (УФР) ще намали лихвените проценти следващия месец.

"Цените на петрола се очаква да останат под натиск занапред, тъй като продължават опасенията, че глобалното търсене, особено в Китай, ще бъде с по-ограничен ръст", заяви Юки Такашима, икономист в "Номура секюритис" (Nomura Securities).

Петролът на ОПЕК премина над 80 долара за барел

В отделни официални данни бе поместено, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1,4 милиона барела през седмицата, приключила на 9 август, в сравнение с прогнозите за намаление от 2,2 милиона барела, нараствайки за първи път от края на юни.

По-рано тази седмица Международната агенция за енергията намали прогнозата си за 2025 г. за растеж на търсенето на петрол, позовавайки се на въздействието на отслабената китайска икономика върху потреблението. Това се случи, след като ОПЕК намали очакваното търсене за 2024 г. по подобни причини.

Водещи новини

Още новини