Стачка на работниците в най-голямата медна мина в света нанася удар на Би Ейч Пи

gettyimages
share

Работници в мината "Ескондида" (Escondida) на Би Ейч Пи (BHP) в Чили започнаха днес сутринта стачка след провал на преговорите с ръководството за заплатите, подготвяйки почвата за удар по производството на най-голямата медна мина в света, съобщава БТА.

Синдикатът на работниците обяви рано днес, че стачката ще започне в 08:00 часа местно време (15:00 часа българско време), след като е постигнат незначителен напредък по време на петдневните преговори с посредничеството на правителството.

"Положихме всички отговорни усилия за постигане на споразумение, но не беше възможно", обяви синдикатът, който представлява около 2400 души.

Демонстранти заплашват да засилят протестите срещу договора за добив на медна руда в Панама

Би Ейч Пи съобщи, че е активирала план за действие при извънредни ситуации за справяне със стачката, тъй като не е очаквала нов набор от искания в последния ден от преговорите. 

"Компанията изготви четири предложения, отговарящи на всяка от точките, повдигнати от синдиката, който представи последния ден от преговорите нови изисквания", се посочва в комюнике. 

Компанията определи договорите на работниците като едни от най-добрите в промишлеността.

Председателят на синдиката Патрисио Тапиа каза по-рано пред Ройтерс, че, ако членовете на синдиката стачкуват, то Би Ейч Пи няма да може да произвежда мед, тъй като замяната на работниците е забранена със закон, а синдикатът представлява 98,5 на сто от оперативните работници на първа линия в "Ескондида".

Работниците в чилийската мина протестираха за последно през 2017 г., като продължилата 44 дни стачка засегна производството на Би Ейч Пи и повиши цените на медта на световните пазари.

Би Ейч Пи, една от най-големите минни компании в света, притежава повече от половината от "Ескондида", разположена на около 130 км на югоизточно от северния град Антофагаста, заедно с "Рио Тинто" (Rio Tinto) и Джей И Си Оу корп.(JECO Corp.).

"Ескондида" е произвела 1,1 милиона метрични тона мед през 2023 г. 

Работниците в "Ескондида" са поискали 1 на сто от дивидентите, полагащи се на акционерите, да бъдат разпределени по-равно помежду им, цитирайки благоприятните текущи и планирани цени на медта. Очакванията са търсенето на този метал да нарасне още повече заради глобалния енергиен преход и приложенията за изкуствен интелект. 

Предложението на синдиката включва и искане за бонус от около 28 900 долара на работник. 

Водещи новини

Още новини