"Кофас": Икономическото възстановяване в Германия предстои

pixabay
share

Според предварителните оценки от последния икономически доклад на "Кофас", брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е намалял с 0,1 на сто спрямо предходното тримесечие, съобщиха от "Кофас България", предаде БТА. Това е следствие от стагнацията, наблюдавана от началото на войната в Украйна през 2022 г. и бележи продължение на модела на редуване на положителни и отрицателни темпове на растеж. На годишна база БВП на страната нараства с 0,3 на сто.

Инвестициите в оборудване и в жилищно строителство са сред основните причини за незадоволителния БВП. Според доклада на "Кофас" икономическото представяне на Германия контрастира със средното за еврозоната (0,3 на сто растеж на тримесечие) и с други големи икономики, като Италия (0,2 на сто) и Испания (0,8 на сто). 

Въпреки тези предизвикателства, през втората половина на 2024 г. се очаква скромен икономически подем, който ще повлияе по-съществено на годишните резултати през 2025 г., смятат от "Кофас".

Фактори, влияещи върху икономическото възстановяване:

Ръстът на заплатите 

Реалните заплати, отразяващи покупателната способност в държавата, се покачват от второто тримесечие на 2023 г., достигайки рекорден ръст от 3,8 на сто през първото тримесечие на 2024 г. Въпреки че в началото на годината покупателната способност е с 1,6 на сто под предпандемичните нива, тя е с 0,5 на сто над нивата преди енергийната криза в средата на 2021 г. При продължаване на споразуменията за високи заплати и стабилна инфлация от около 2 на сто, се очаква покупателната способност и домакинското потребление да се възстановят през втората половина на 2024 г. и 2025 г., което ще подпомогне икономическия ръст. 

Външната търговия

Износът в Германия нараства стабилно от началото на 2024 г., движен от силния растеж в САЩ (2,8 на сто годишно). Глобални събития, провеждани на територията на страната, допълнително стимулират сектора на услугите, включително и туризма. Възстановяването на външната търговия е ключов фактор за германския икономически растеж. 

Намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ

През юни Европейската централна банка намали основния си лихвен процент от рекордните 4 на сто на 3,75 на сто. Тази година се очакват още две намаления на лихвените проценти (през септември и декември), и четири до пет намаления от по 25 базисни пункта, всяко до края на 2025 г., посочват от "Кофас" и изтъкват, че по-ниските лихвени проценти ще облекчат финансовия натиск върху германските компании и ще насърчат банките да отпускат повече заеми. Корпоративните несъстоятелности в страната достигнаха своя връх през април 2024 г., което подчертава необходимостта от тези съкращения за възстановяването на икономиката. 

Икономически рискове и несигурност

Въпреки че има признаци за предстоящо икономическо възстановяване, несигурността продължава. Ключовите показатели, включително Бизнес климатът на ifo (германският индекс на бизнес климата Ifo оценява настоящия бизнес климат в страната и измерва очакванията за следващите шест месеца), са изправени пред неуспехи от началото на 2023 г., посочват от "Кофас".

Производствената индустрия, която допринася с 21 на сто за БВП, остава от решаващо значение за Германия. Според "Кофас" перспективите за инвестиции обаче са неясни, предвид прехода на автомобилната индустрия и забраната за регистрация на автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС след 2035 г. Германските потребители са изправени пред повишена несигурност поради бавното развитие на инфраструктурата за електронни автомобили и неочакваното отменяне на държавните премии за закупуването им. Вследствие на това регистрационните номера на електронните автомобили са намалели през първата половина на 2024 г., което довежда до колебание у производителите за големи инвестиции в краткосрочен план.

Търговският излишък на Германия се свива през юни след сериозен спад на износа

Директната държавна подкрепа е малко вероятна, тъй като проектобюджетът за 2025 г. се придържа към строга дългова спирачка (ограничаване на новите заеми до 0,35 на сто от БВП), смятат от "Кофас". Социалните разходи се увеличават поради икономическите предизвикателства. Наскоро приетият "Закон за възможностите за растеж" съдържа предимно данъчни облекчения за компаниите и насърчаване на научните изследвания. Въпреки това, с обем от 3,2 милиарда евро (0,08 на сто от номиналния БВП), той е много малък и прогнозите показват, че няма да доведе до голям обрат.

На фона на медийната криза и неясна правителствена комуникация, икономическите перспективи на Германия за втората половина на 2024 г. остават силно несигурни, коментират от "Кофас".

Водещи новини

Още новини