Паниката заради евентуална рецесия в САЩ може да се превърне в "самоизпълняващо се пророчество"

GettyImiges
share

Паниката сред инвеститорите заради опасенията, че американската икономика може да изпадне в рецесия, която на 5 август доведе до масови разпродажби на акциите на редица компании, може да предизвика ефекта на "самоизпълняващото се пророчество". Това означава, че инвеститорските настроения за икономически срив може да предизвикат борсов срив и наистина евентуално да се стигне до рецесия, предупреждават агенцията за кредитен рейтинг и анализи "Морнинг стар" Ди Би Ар Ес (Morningstar DBRS), предаде Си Ен Би Си. 

"Най-сериозните ни опасения са, че разпродажбите на фондовите пазари ще се превърнат в самоизпълняващо се пророчество, при което главните изпълнителни директори на корпорациите ограничават инвестициите, а потребителите свиват разходите си. Това ще доведе до по-нататъшни съкращения на пазара на труда и до рецесия", посочват анализаторите на агенцията. Те отбелязват, че борсовите сривове в понеделник (5 август) вероятно ще имат ограничено въздействие върху стойността на акциите на банките, въпреки че те бяха сред най-засегнатите от разпродажбите. 

Европейските борси закриха със сериозен спад

Експертите посочват, че икономическите данни сочат, че икономиката на САЩ "се забавя, но все още расте". Те отбелязват, че безработицата в страната все още е под т. нар. "естествено ниво" от 4,4 на сто. 

Водещи новини

Още новини