Петролът е напът да приключи четвърта поредна седмица със спад на цените

Pixabay
share

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, но са напът да регистрират четвърта поредна седмица на спад, тъй като незадоволителното търсене в световен план натежава спрямо проблемите в региона на Близкия изток, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, с доставка през септември добавиха 33 цента или 0,4 на сто до 79,85 долара за барел, след като във вчерашната търговска сесия спаднаха с 1,5 на сто.

Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 38 цента или 0,5 на сто до 76,69 долара за барел след намаление от 2,1 на сто в четвъртък.

На седмична база Брентът е поевтинял с 1,7 на сто, а американският лек - с 1,1 на сто. Четирисесмичното намаление на цената на двата сорта е най-дългото от началото на декември 2023 г., когато петролът обърна тенденцията след седемседмичен спад.

Натиск върху търсенето оказват данни за понижение на промишлената активност през юли в САЩ, Европа и Азия, които показват, че иконономическото възстановяване върви неуверено и задържа потреблението на петрол. Особено разочароващи са данните от най-големия вносител на петрол - Китай, където промишлената активност спада с най-бърз темп.

По данни на "Ел Ес И Джи ойл рисърч" (LSEG Oil Research) вносът на суров петрол в Азия през юли е бил на най-ниското си ниво от две години насам заради намалялото търсене в Китай и Индия.

Петролните пазари следят внимателно и ставащото в Близкия изток, където напрежението се покачи след убийствата на висши лидери на "Хамас" и "Хизбула" и перспективата за разширяването на конфликта.

Петролът на ОПЕК се върна над 80 долара за барел

Водещи новини

Още новини