"Луфтханза" отмени 90 на сто от полетите си на фона на втора вълна стачки

Pixabay
share

Втора вълна стачки този месец на служители на "Луфтханза" (Lufthansa) почти спря полетите на няколко германски летища, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Франкфуртското летище, което е най-голямото в страната, е обслужило само 10 на сто от планираните по разписание 1000 пристигания и излитания, зави говорител пред ДПА. Около 100 000 пътници са били засегнати.

Стачката е оказала най-голямо влияние върху полетите на летищата във Франкфурт и Мюнхен, но и полети на "Луфтханза" на други летища също са били отменени. Авиопревозвачът предупреди пътниците да не идват на летищата, тъй като не е възможно презаверяване на билетите. 

Синдикатът "Ферди" (Verdi) призова отделните групи служители като техници и експерти по информационни технологии да стачкуват от понеделник вечерта. Към тях днес се присъединиха служители на гишета и изходи за качване на самолетите.

Втората вълна стачки ще има дори по-голямо влияние от първата, заяви преговарящият от страна на "Ферди" Марвин Решински.

По време на първата стачка в началото на февруари около 900 полета са били отменени.

Синдикатът обяви, че планираните за утре (21 февруари) преговори в централата на "Луфтханза" във Франкфурт могат да продължат и в четвъртък (22 февруари), ако има възможност за постигане на споразумение. 

Самият факт, че е насрочена и друга дата за март, не означава, че синдикатът не иска да постигне споразумение, обяви Решински.

"Ферди" настоява за увеличение с 12,5 на сто на заплатите на над 20 000 служители, както и бонус за компенсиране на инфлацията от 3000 евро за срок от една година. "Луфтханза" предложи неотдавна бонус и увеличение с 10 на сто на възнагражденията за срок от 25 месеца.

Първото повишение на заплатите ще е през декември 2024 година.

Решински настоя още веднъж за по-висока оферта от компанията. Увеличението на заплатите на наземния персонал е твърде ниско спрямо това на кабинния персонал, според него.

Отменени полети от и до Франкфурт и Мюнхен на летище София, о

Водещи новини

Още новини