Не се очаква скок в цените на пчелния мед през зимата

share

Цените на пчелния мед през зимата няма да поскъпнат спрямо тези от миналата година. Това заяви днес Ефрем Моллов, управител на Национална асоциация на пчеларите професионалисти /НАПП/ в България, на пресконференция по повод започналата в понеделник Национална седмица на българските пчелни продукти.

В момента цената на качествения акациев, липов и манов мед е около 10-11 лева за килограм, с един лев са по-скъпи специфичните видове мед, посочи той. По думите му се наблюдава разлика и в цените на меда за различните региони на страната. В Северна България може да се купи мед и за 3 лв., докато в югозападната част на страната цената стига и до 20 лв. за килограм.

Цените се определят от различните видове мед - в Северна България се добива т.нар. технически мед - от площи с технически култури като рапица, слънчоглед и кориандър - който трудно може да се пласира на пазара на дребно, обясни Ефремов. Обикновено хората консумират полифлорен мед - акациев, липов и манов - тъй като той е от трапезен вид.

Тази година реколтата е слаба, поради което страната ни ще може да изнесе не повече от 2-3 хиляди тона мед, каза управителят на НАПП. Средно износът на български мед се движи между 5 и 6 хиляди тона.

Като положителна тенденция Ефремов посочи повишената консумация на пчелни продукти, различни от меда у нас. "България е сериозен производител на пчелен прашец, който изцяло се консумира в рамките на страната и с това сме пример за Европейския съюз", каза той. Създатели сме и на уникален за Европа пчелен микс, който съчетава 4 основни пчелни продукти - пчелен мед, пчелно млечице, пчелен прашец и прополис, заяви Ефремов.

Според него пчеларите професионалисти у нас трябва да се обединят в единна структура с нормативна уредба, която да позволява популяризирането на българския мед в Европа като обособена марка. В момента заради по-добрите си качества нашият мед се използва като подобрител за меда, внасян в страните на ЕС от Южна Америка, а не се предлага с българско име, каза Ефремов.

Водещи новини

Още новини