"Газпром" доставя днес за Европа през Украйна 42,2 милиона кубични метра газ

getty images
share

"Газпром" днес подава за Европа, транзитно през Украйна, природен газ в обем 42,4 милиона кубични метра през газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа". Това количество е потвърдено от украинската страна, съобщи пред журналисти представител на руската енергийна компания, цитиран от ТАСС.

И вчера обемът на изпомпване на синьо гориво по това трасе бе 42,4 милиона кубични метра. 

Заявки за пренос през станция "Сохрановка" не се приемат, уточни представителят на "Газпром".

По-рано ТАСС, позовавайки се на данни от сайта на оператора на украинската газопреносна мрежа, съобщи, че транзитът на руски газ през Украйна днес може да достигне до около 42,4 милиона кубични метра.

Единственият маршрут за износ на газ от Русия за Западна и Централна Европа в момента е през Украйна, пише ТАСС. Доставките на синьо гориво по "Северен поток-1" са напълно прекратени.

"Газпром" доставя през Украйна 42,7 млн. куб. метра природен газ за Европа

По време на техническата профилактика на последния действащ помпен агрегат на газопровода е било установено изтичане на масло. До отстраняването на повредата "Газпром" е принуден напълно да спре преноса на синьо гориво по съоръжението, се посочва в изявление на руската енергийна корпорация, цитирано от ТАСС. 

В съобщението на "Газпром" се казва още, че "по информация на компанията "Сименс" (Siemens), пълното отстраняване на теча на масло от помпения агрегат е възможно да бъде извършено само в специализирано ремонтно предприятие".

"Северен поток-1" бе спрян за поддръжка на 31 август и трябваше да възобнови работа в ранните часове на 3 септември. 

Доставките на синьо гориво по другите работещи в момента газопроводи "Турски поток" и "Син поток" са предназначени за Турция и за страни от Южна и Югоизточна Европа, припомня ТАСС.

Водещи новини

Още новини