Бизнес климатът у нас бележи спад на показателите си

share

През юни общият показател на бизнес климата у нас се понижава с 1,2 пункта спрямо майското си равнище. Причината – спадът в очакванията за развитието на сектори като промишлеността и търговията на дребно, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от БТВ.

Показателят "бизнес климат в промишлеността" намалява с два пункта, което се дължи на изместването на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото" състояние.

Показателят "бизнес климат в строителството" запазва равнището си от предходния месец. Преобладаващите очаквания на мениджърите за продажните цени в бранша са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

"Бизнес климатът в търговията на дребно" се понижава със 7,7 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците за развитието на сектора в следващото тримесечие.

Данните на НСИ показват още, че бизнес климатът в сектора на услугите се повишава с 5,7 пункта в сравнение с май поради по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за развитието на местните предприятия.

Водещи новини

Още новини