Ново поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Pixabay
share

Петролните фючърси поскъпват за поредна сесия на търговия, достигайки ново многогодишни върхове заради опасенията за глобалните енергийни доставки на фона на недостиг на петролните и на пазарите на природен газ и въглища.

Растежът на цените се ускори, след като в началото на ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, известени като "ОПЕК +" потвърдиха договорената през юли политика за само постепенно увеличаване на съвместните добиви, информира БНР.

Това означава, че поне до април 2022 г. те ще увеличават петролното производство "само" с по 400 хил. барела дневно всеки следващ месец, за да компенсират настоящото ограничаване на добивите, което е в размер на 5,8 млн. барела на ден.

Фючърсите на петрола Брент поскъпват за четвърта поредна сесия на търговия, нараствайки в началото на търговията в сряда с около 0,3% към 82,80 долара за барела, след като за кратко удариха нов тригодишен връх от 83,47 долара за барел (най-високо ниво от октомври 2018 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък нарастват за пета поредна сесия на търговия, поскъпвайки в сряда до 7-годишен връх от 79,78 долара за барел (най-високо ценово ниво от ноември 2014 г.).

Днешното ново, макар и по-предпазливо поскъпване на петрола идва, след като представители на Европейския съюз съобщиха, че Брюксел обмисля реформи, свързани с енергийния пазар.

ЕК ще предложи мерки срещу високите цени на тока

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон посочи, че неотдавнашното увеличение на енергийните цени е свързано повече със зависимостта на ЕС от вносни изкопаеми горива и техните нестабилни цени, отколкото с европейските политики в областта на климата и прехода към зелена енергия.

Водещи новини

Още новини