Областната агенция по безопасност на храните в Пазарджик започна засилени проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага в търговската мрежа.
Засилени проверки преди Великден ще се извършват и в цеховете за производство на козунаци и пакетиране на яйца.
Според проверяващите е важен и контролът на клиентите.
"Агнешкото месо може да се предлага като цял труп, на половинки, на четвъртинки. Важното е на всичките парчета на месото да има печат. Печатът може да се предлага в два цвята, в син цвят е месото, което е произведено в България, отгледано в България и заклано в България, а месото с червен цвят е отгледано в страни извън България, заклано в българска кланица, буквата БГ и номера на кланицата, в която е заклано", казва пред БНР д-р Надка Станчева от Агенцията по безопасност на храните.
В дните до Великден ще се следи и начинът, по който се съхраняват яйцата, като ще се вземат и проби за лабораторни изследвания.