Осигурява ли адекватни кадри образованието за пазара на труда?

Кадър: Нова телевизия
share

За да навлязат наистина добри кадри в пазара на труда, е необходимо да се промени образованието, да се изхвърлят от него всякакви останки от времето на социализма. Иначе при тази ниска раждаемост, която имаме, е напълно нормално скоро да започнем да си внасяме работна ръка от чужбина. Такова мнение изрази предприемачът Светлин Наков в сутрешния блок на Нова телевизия.

,,Не мога да кажа, че старите професии изчезват, просто технологиите се развиват и на практика вече няма нужда от човешка ръка и механичната работа е по-малко. Професиите на бъдещето възникват всеки ден и именно това става със старите професии - те не изчезват, а се трансформират'', разясни предприемачът.

По думите му в областта на IT технологиите търсенето все така остава по-голямо от предлагането.

,,На първо място е много важно да си зададем въпроса каква ще бъде визията, какво ще бъде мисленето. Трябва да мислим по-пазарно, да се създадат необходимите условия за това в образованието. Като цяло трябва да променим начина, по който се преподава, тъй като един учител не може да дава всички решения на всички въпроси'', отбеляза по темата и другият предприемач в студиото Милена Стойчева.

,,Днес трябва да разполагаме с един определен набор от основни дигитални умения, за да упражняваме дадена професия. Налага се по-голяма дигиталната компетентност, защото да знаеш езика на дигиталността ще бъде необходимо в бъдещето. Разбира се, особено важни ще бъдат и творческите умения, силното въображение и това да бъдеш комуникативен'', коментира Стойчева какви биха били характеристиките за професиите на бъдещето.

Водещи новини

Още новини