Нов рекорден срив на турската лира

Pixabay
share

Само за минути валутата потъна с 14 процента. А за два дни загуби общо 20% стойността си, предаде Нова телевизия.

Сега с 1 американски долар могат да се купят малко над 6 лири. Сривът на валутата дойде като мигновена реакция на решението на Вашингтон да увеличи митата.

Така дипломатическата война между Турция и Съединените щати се превърна в икономическа. Тръмп удвои митата за алуминий и стомана за южната ни съседка, а Ердоган призова хората да купуват лири и да потопят долара, за да спечелят „националната борба” срещу „икономическите врагове”.

„Ако някой има долари, евро или злато под дюшеците, трябва да отидат до банките и да ги обменят в лири. Това е национална битка. Това ще бъде отговорът на моя народ на тези, които водят икономическа война срещу нас”, заяви Реджеп Ердоган на митинг в Байбурт.

Часове след изказването на Ердоган туит на Тръмп предизвика нов срив на турската лира.

„Току-що наредих двойно увеличение на митата за стомана и алуминий за Турция, тъй като тяхната валута, турската лира, се понижава рязко в търговията спрямо нашия силен долар! Митото за алуминий вече е 20%, а за стомана - 50%”, написа Тръмп.

Кризата с турската лира излезе извън пределите на южната ни съседка и инвеститори започнаха да разпродават акциите си в европейски банки, които са най-големите кредитори в Турция. Което повлече надолу и стойността на еврото в търговията тази сутрин. 

Водещи новини

Още новини