Ако хората, които нямат роднини по селата и агнето не е тяхно, а искат просто да се закупи месо, естествено, че би трябвало да го закупят от магазини, където е ясен произходът, има санитарен контрол и месото е проверено.
Това коментира за Novini.bg председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
По думите на експерта потребителите трябва да се насочват към лигитимни обекти, за да са сигурни в продукта.
„Който си има собствено месо, си поема риска, да се изхранва с него“, посочи специалистът.
Покрай Великден не се наблюдават резки промени в цените на агнешкото. Общо взето те се въртят между 13 и 14.50 лв.
„Агнешкото месо, което произвеждаме, е недостатъчно, има внос и при него“, заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Въпреки недостатъчното производство процентът на чуждо месо в мрежата не е много висок. На пазара е засичано новозеландско месо, гръцко месо и турски агнета също са внасяни.
„Друг съвет искам да кажа към потребителите, най-важното е да купуват умно, да не се поддават на излишни емоции и да не стават съучастници във вредни спекулации, каквито неминуемо на пазара ще се появят покрай празника“, посъветва Иванов.
По думите му в момента цените на едро на пазара са стабилни.
„Нищо не предполага резки изменения, взаимодействията са нормални и ако някъде видят рязко изменение на цените, то ще е вследствие само на спекула, а не на обективни причини“, смята още специалистът.
Целия разговор с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов можете да чуете тук: