КНСБ иска увеличение с 20% на заплатите на младите университетски преподаватели

share

Най-високи заплати получават преподавателите в Икономическия университет във Варна, а най-ниски в Минно-геоложкия университет в столицата. Това показва изследване на КНСБ за заплащането в сферата на висшето образование. От синдиката поискаха да се повишат средствата за младите преподаватели с 20%.

Според статистиката на КНСБ преподавателите в Икономическия университет във Варна получават много - средно 2061 лева, а в дъното на класацията - със средни заплати от 860 лева е Минно-геоложкият университет в София. Софийският университет е в средата на таблицата - със средно възнаграждение 1193 лева. От КНСБ искат повишаване на ниските заплати, като са най-загрижени за младите преподаватели, които взимали средно между 600 и 700 лева, предаде БНТ.

Освен че трябва инвестират в младите преподаватели, висшите училища трябва да продължат и да намаляват студентите си в направленията икономика и туризъм и да увеличат приема на инженери и педагози, смята министър Красимир Вълчев.

При инженерните специалности е по-трудно да се увеличи броя студенти, призна министърът, но поне при тях спадът бил по-малък от общото намаляване на студентите. На този етап е дискусионен въпросът дали трябва да се насърчава приема в хуманитарните науки.

Водещи новини

Още новини