Плодовете и зеленчуците поскъпнали заради лошите климатични условия

Getty Images/Guliver
share

Покачването на цените в началото на 2017 година се дължи изцяло на климатичните условия, на затруднените доставки и на недобрата логистична подготвеност на нашите търговци. Това обясни пред БНТ шефът на комисията за стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

Ръст на цените се наблюдава най-вече при плодовете и зеленчуците. До свръхстойности са достигнали чесънът и краставиците.

Последните 5 топли зими изиграха лоша шега и сега нашите търговци не са подготвени, каза Иванов.

При основата група храни, обаче се наблюдава стабилет вече 7-8 години. След членството ни в ЕС стигнахме до добре балансиран пазар. Има вариации, но те са в рамките на допустимите търговски спекулации, в рамките на логистиката и търговското взаимодействие, уточни Иванов.

Той посъветва гражданите и потребителите да гледат цените, публикувани от държавните институции, за да защити правата си.

Водещи новини

Още новини