Нашенци от Югозападна България масово поръчват агнешко от ферми в Сърбия и Македония на дъмпингови цени, пише Монитор.
Причината е, че месото в Босилеградско например се продава за 250-280 динара за килограм живо тегло, или по 4,20-4,50 лева. В македонския гр. Крива паланка пък килограм агнешко се предлага в магазините по 9 лв. Българското агнешко върви с 2-3 лв. повече - по 6-7 лева за килограм живо тегло и до 15 лв./кг на щандовете, научи „Монитор”.
В опит да финтират митниците нашенците си разделят цяло агне от Сърбия или Македония на четири.
“Пътувахме четирима души, купихме си цяло агне и в македонската ферма ни го разфасоваха поравно”, обясниха нашенци, пазарували за Великден от Македония.
„Българското агнешко е по-скъпо, тъй като родните фермери хранят животните предимно със смески и зърно, което прави месото по-качествено от това на съседите”, коментира пред „Монитор” Бисер Чилингиров, председател на Съюза на овцевъдите в България. Чилингиров апелира да закупуваме месо от БГ фермите, а не от търговските вериги, в които според него често ни предлагат шилешко вместо агнешко.