Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,7 процента до 1,372 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. ИТЦ се понижава втора седмица след като от средата на юли до началото на септември се повиши с близо 12 процента - от 1,236 пункта до 1,383 пункта.
Ябълките поевтиняват тази седмица с 6,2 на сто до 0,91 лева. Цената на гроздето пада с 1,4 на сто до 1,43 лева за килограм. Дините се търгуват по 0,53 лв./кг, а пъпешите - по един лев за килограм. Прасковите поскъпват със 7 процента до 1,23 лева за килограм.
Оранжерийните краставици поевтиняват с 38 процента до 1,20 лева за килограм. Градинските домати се търгуват по 0,96 лева за килограм, а оранжерийните - по 1,46 лева за килограм. Червените чушки поевтиняват с 5,4 на сто до 1,22 лева за килограм, а зелените чушки се търгуват средно по 1,02 лв./кг. Зелето поскъпва с 13 процента до 0,51 лева за килограм. Морковите се продават по 0,69 лв./кг.
Каймата се продава по 4,67, кренвиршите по 4,65 лв. за килограм, а пилешкото месо по 3,90 лева за килограм на едро. Захарта поскъпва с 2,4 на сто до 1,30 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 0,3 на сто до 3,24 лв./кг.,а брашното поскъпва с 1,2 на сто до 0,85 лева.
Олиото поскъпва с 0,9 на сто до 2,17 лева за литър, а яйцата поскъпват с една стотинка до 20 стотинки за брой.
Кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0,4 на сто да 10,01 лева за килограм, а кравето сирене поскъпва с 1,37 на сто до 5,39 лева за килограм.