Гърция срина петрола и борси (обновена)

gettyimages
share

Нефтът поевтинява на фона на новините от Гърция, предаде Интерфакс.

Фючърсите за сорта Брент за август на лондонската борса паднаха с $0,88 (1,39%) - до $62,38 за барел. При затварянето на тръжната сесия в петък един барел се купуваше за $63,26. В Ню Йорк стойността на черното злато днес при началото на търговията падна с $0,99 (1,66%) - до $58,64 за барел. При предишната сесия – в петък един барел струваше $59,63.

Заради неопределеността европейските фондови борси отвориха на червено. Индексът на лондонския пазар на ценни книжа FTSE днес отвори със спад от 2,09%, германският индекс DAX падна с 3,7%, а френският САС се смъкна с 3,9%.

Правителството на Алексис Ципрас затвори до 6 юли банките, за да спре изтичането на капитали и преустанови работата на фондовата борса до 7 юли. Решението на кабинета срина еврото и засили долара. Американската валута отбеляза увеличение спрямо другите пари, което води до засилване на интереса към инвестициите в суровини.

Заради решението на Атина днес в Брюксел, Берлин и Париж председателят на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще проведат разговори за преодоляване на кризата.

Водещи новини

Още новини