Намериха нови газови находища в Черно море

share

Румънската компания „Петром“ и партньорите им от американската „ЕксънМобил“ са открили ново находище на газ в Черно море, пише в. "Новинар".

Двете компании все още извършват прочувания със сондата „Пеликан“, която се намира в черноморския участък с гръмкото име „Нептун“. Информацията е на местния вестник „Зиарул финанчиар“, цитирал свои източници, запознати с проучванията. Според тях капацитетът на новото находище е сериозен, но от двете компании все още държат конкретните цифри в тайна.

В същото време северните ни съседи бяха зарадвани с още една благоприятна финансова новина. Данъкът добавена стойност в Румъния ще бъде намален на два пъти през следващите 3 години. Първо от 1 януари 2016 г. ще слезе надолу 4%.

Добрата новина за румънците съобщи финансовият им министър Дариус Вълков, цитиран от агенция Аджерпрес. Това е първата стъпка от „потапянето“ на данъка. От 1 януари 2018 г. е предвидена още една крачка надолу и тогава ДДС ще спадне с още 2%.

Така от догодина данъкът ще е като в България – 20%, и две години по-късно ще слезе още и ще стане 18 на сто.

Освен това румънците получиха още една приятна новина от финансовия си министър. Той им обеща, че още от догодина ще последват примера на много развити държави от западния свят и ще въведат диференцирана ставка за някои стоки. Така например от 2016 г. ДДС за месото, зеленчуците, рибата и плодовете ще бъде само 9 процента.

Водещи новини

Още новини