За последните 10 години в Благоевград от 40 работещи фирми за производство на хляб и закуски са останали едва 4. Фалитите на предприятията са заради нелоялната конкуренция и липсата на защитна минимална цена на хляба.
Петър Иванов, който е председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област, произвежда хляб от 25 години. Казва, че е необходим специален закон за хляба, който да определи минимална защитна цена, която да не бъде под 90 стотинки за 700 грама. Убеден е, че тези, които продават на пазара хляб под тази цена печелят като добавят оцветители, емулгатори и подобрители за сметка на качеството. "В лицето на министерството на земеделието - имат лостове, имали сме срещи, подписвали сме меморандуми, но всичко остава във времето, нито един път не е черно на бяло или да се защити с някакъв закон”, казва той.
Според Иванов цените на суровините и разходите в производството са както в европейските страни, но у нас продуктите са по-евтини. Признава, че успява да е на пазара не за сметка на качеството, а защото се е регистрирал по стандарт “България”. "За да храниш детски градини, детски ясли, социални заведения трябва задължително да си регистриран по стандарт “България", посочва той.
Откакто се е регистрирал по стандарт “България” хлебопоризводителят печели доста обществени поръчки в Благоевградска област. Казва, че малко от колегите му правят подобна регистрация, заради тежката процедура, изискванията и непрекъснатия контрол от Агенцията по храните.
Фалити сред хлебопроизводителите
- 05.01.2015 | 11:01
- 964