Ядем панагюрска луканка с месо от Аржентина

share

Панагюрската луканка, филето „Елена” и горнооряховският суджук, които наскоро бяха обявени от Европейската комисия като продукти със защитен географски произход, всъщност не са български. Оказва се, че слагаме на масата си деликатеси, приготвени от месо, внесено от ЕС и Аржентина. „Определено има недостиг на български суровини за производството на месни продукти и това е един голям проблем”, коментира инж. Живка Георгиева от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”, цитирана от "Новинар".

Има голям недостиг на българско месо и особено говеждо, тъй като у нас вече почти не се отглежда едър рогат добитък, уточни тя. „Суровината се внася основно от ЕС, тъй като вносът от трети страни е много по-труден”, обясни инж. Павлина Лилова от Асоциацията на месопреработвателите. Много по-вероятно е обаче да замезваме с луканка аржентинско производство, научи „Новинар”. „Българските производители масово не работят с родно месо и внасят откъдето им падне”, коментираха експерти.

Според запознати българското месо не е предпочитано, тъй като е прясно и цената му е прекалено висока. Затова родните производители внасят консервирана мръвка от Аржентина, която после ние слагаме на трапезата си като суджук и филе „Елена”. „От 85 до 90 на сто от месото, с което се правят българските деликатеси, не е българско”, отбелязаха специалистите. Въпреки това, дори с вносно месо, панагюрската луканка, произведена у нас, скоро може да пробие на европейския пазар.

Водещи новини

Още новини