Имаш дългове – уволняват те от работа

share

Все повече работодатели уволняват служителите само защото имат запор на заплатата, разказват юристи. „Реално няма причина работодателите да се притесняват от този факт. Може би просто възприемат служителите с този проблем като ненадеждни", обясни пред „Монитор" адвокат Ива Тодорова, която има 4 подобни случая. Именно неправомерното уволнение от работното място е най-честата причина за среща на шеф и бившия му подчинен в храма на Темида.

Методът, който фирмите масово прилагат, е промяна на длъжностната характеристика, пише 'Монитор". Така заемащият длъжността в момента не може да покрие новите изисквания и началникът му го освобождава с аргумента, че не отговаря на изискванията.

„56–годишна жена води дело, защото фирмата повишила образователния ценз за позицията й на счетоводител и сега за длъжността се изисква да има завършена степен „магистър". Когато жената е завършила висшето си образование, не е имало такава образователна степен", обяснява още Тодорова. Потърпевшите от тези методи основно са работниците в предпенсионна възраст. Именно те най-често търсят и правата си в съдебната зала.

„От едната страна те трудно биха намерили нова работа на тази възраст, а от друга младите отказват да губят времето си в дела", обясняват юристи.

Срещата с бившия началник на съдебната скамейка не коства нито време, нито средства. Максималният период, за които може да се „проточи" делото, е 3 месеца, а за този вид производства не се дължат такси. Единственият финансов ресурс е хонорарът на адвоката, който в случай, че уволненият служител спечели, се изплаща от загубилата страна, т.е. от работодателя.

„Съдът работи в полза на работниците", уверяват юристи.

Водещи новини

Още новини