През периода 07.09-14.09.11 няма сериозна промяна в цените на основните хранителни продукти – захар, олио, яйца, пилешко и агнешко месо, става ясно от официалните данни на МЗХ.
Единствено при брашното се запазва тенденцията за поевтиняване както на едро, така и на дребно, макар на дребно тя да е по-плавна.
На едро средната цена на брашното за страната е 92 стотинки на килограм, което е с 1 стотинка по-евтино, отколкото в предишния наблюдаван период. Най-скъпо на едро е брашното в Силистра (1,01 лева на килограм), а най-евтино – във Враца (65 стотинки на килограм).
На дребно в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена е от 1,09 лева за килограм. Най-скъпо брашното се продава в ГТВ в Благоевград и Кюстендил (1,27 лева на килограм), а най-евтино – в Добрич (91 стотинки на килограм).
В малките магазинчета и други търговски обекти (ДТО) средната цена за страната е 1,16 лева за килограм. Отново в Благоевград и Кюстендил можете да си купите най-скъпото брашно от малки магазинчета – за 1,30 лева за килограм, а най-евтиното брашно се продава във Варна (98 стотинки на килограм). В Смолян пък е отчетено най-голямо поевтиняване – 12 стотинки на килограм спрямо предходната изследвана седмица.
При захарта средната цена на едро за страната е 2,27 лева за килограм. Най-евтино на едро се е търгувала захарта в Добрич (2,15 лева), а най-скъпо – във Враца (2,45 лева).
В ГТВ средната цена е била 2,40 лева за килограм. Най-евтино в ГТВ се е търгувала захарта в Добрич – 2,28 лева за килограм, а най-скъпо – във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, където цената е била 2,55 лева за килограм.
В малките магазинчета средната цена е била 2,45 лева за килограм. Най-скъпата захар в този сегмент се е търгувала в Шумен – 2,73 лева за килограм, а най-евтината – в Бургас, Сливен и Ямбол (2,33 лева за килограм).
При яйцата, размер М, средната цена на едро е 17 стотинки. Най-скъпо са се продавали яйцата в Благоевград и Смолян (22 стотинки), а най-евтино – в Пловдив и Хасково (15 стотинки).
По отношение на цената на дребно в ГТВ картината е следната – средна цена от 22 стотинки за размер M. Най-скъпо са се продавали яйцата в ГТВ на Разград – 28 стотинки, а най-евтино – в Шумен (16 стотинки).
В ДТО средната цена на дребно на яйцата размер M е била 20 стотинки. Най-високата цена е регистрирана в Перник – 24 стотинки, а най-ниската – отново в Шумен (17 стотинки).
И при олиото няма сериозна регистрирана промяна в цената. На едро средната цена за страната е 2,67 лева за литър. Най-високата цена на едро е регистрирана в Русе (2,82 лева), а най-ниската – в Ямбол (2,57 лева).
При ГТВ средната цена на дребно е 3,04 лева за литър. Най-скъпото олио в големите търговски вериги се е продавало във Варна (3,49 лева), а най-евтиното – в Шумен (2,70 лева).
Средната цена на дребно в малките магазинчета (ДТО) в страната е 3,12 лева. Най-евтиното олио в квартално магазинче е можело да се намери в Ямбол и Сливен (2,90 лева), а най-скъпо – в София (3,38 лева).
По отношение на цената на пилешкото месо нещата също вървят без особена промяна. На едро замразеното пиле върви средно за 3,76 лева на килограм, като обаче диапазонът в страната е доста голям. Най-евтиното замразено пиле се намира в Монтана (2,90 лева), а най-скъпото – в Ловеч (4,45 лева).
За охладеното пилешко месо средната цена на едро е 4,36 лева за килограм. Най-евтино на едро месото е вървяло в Търговище (3,80 лева), а най-скъпо – в Бургас (4,58 лева).
На дребно, в ГТВ, средната цена на замразеното пилешко е била 4,30 лева на килограм, а на охладеното пилешко – 4,97 лева на килограм. По отношение на замразеното пилешко най-евтиното месо се е продавало в Добрич (4 лева), а най-скъпо – в Плевен, Ловеч и Велико Търново (4,55 лева). Средната цена на охладеното пилешкото месо е 4,97 лева за килограм. Най-скъпо този вид месо се е продавал в ГТВ на Бургас (5,49 лева), а най-евтино – в Перник (4,34 лева).
В ДТО средната цена на замразеното пиле е била 4,31 лева за килограм, а на охладеното – 5,11 лева за килограм. Най-евтино замразено пиле се е продавало в Търговище (3,98 лева за килограм), а най-скъпо – в Ловеч (4,90 лева). По отношение на охладеното пилешко месо най-ниската цена е била в Ямбол (4,80 лева), а най-високата – в Ловеч (5,45 лева за килограм.
При агнешкото месо средната цена на едро за цяло агне е 12,14 лева за килограм. Най-евтино на едро се е продавало агнешко месо в Шумен (10,23 лева), а най-скъпо – в Русе и София (14,33 лева за килограм).
В ГТВ средната цена на агнешкото е била 13,41 лева за килограм. Най-ниската стойност е 13,25 лева (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), а най-високата – 13,89 лева (Бургас).
В ДТО средната цена е 13,19 лева за килограм. Най-ниската е 12,80 лева (Смолян), а най-високата – 13,70 лева (Пазарджик).
Брашното поевтинява
- 16.09.2011 | 19:40
- 994