Алъш - веришът в страната агонизира

share

По морето алъш-веришът върви, а в страната агонизира.

Това показва проверка на "Труд", която е била провокирана от последните данни на националната статистика за вътрешната търговия за юли.

Спасителният пояс за морските търговци са туристите, най-вече руските. “Да са живи и здрави руснаците! Благодарение на тях оборотите в хипермаркетите по морето са дори по-високи от м. г.” Това признават от голяма търговска верига с магазини в Бургас и Варна. И рисуват профила на руския летовник - широко скроен, заможен и щедър. “Купуват най-хубавото - ако ще е водка, няма да е куча марка, а “Руский стандарт”, и то не една бутилка, а най-малко две. А тези, които са се сдобили с апартаменти по Черноморието, се обзавеждат не с мебели от ПДЧ, а от масив.”

Компаниите за бързооборотни стоки са доволни и от румънските гости, които на път за родината пълнят колите, защото у нас всичко е по-евтино.

На другия полюс е търговията на дребно в страната - вяла, с по-скромни обороти. Това показват данните за Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, където на ръба на фалита са стотици квартални магазинчета. И показват на практика картината на свитото вътрешно потребление.

По данни на националната статистика от края на миналата седмица потреблението на храни, напитки и цигари през юли бележи леко повишение от 0,5% спрямо предходния месец. Но това е, защото се отчитат и оборотите на големите вериги. Докато при нас те са паднали до 40 на сто спрямо 2010г., заяви собственикът на русенската фирма “Плам 68”Пламен Бонев. Макар че магазинът му е в идеалния център, хората не харчат повече от 15 лв. за пазаруване, и то 2-3 пъти седмично. Рядко се купува дори цяло кило сирене за 4 лв., макар че е най-евтино в квартала. Двете продавачки са освободени и Бонев работи заедно със съпругата си.

Мъртвило по бакалиите е и в Стара Загора. Заетите в енергетиката, които са с по-големи заплати, пазаруват от ведомствените лавки, а по-заможните посещават големите вериги.
 

Водещи новини

Още новини