Нови два сорта български кайсии, които имат червен цвят, се очаква да покорят пазарите. Те са по-едри от традиционните плодчета, хрупкави са и лесни за транспортиране, тъй като имат твърдо месо. Това съобщи директорът на Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра Люляна Иванова, цитирана от "Новинар".
Новите сортове са именувани „Истър” и „Дръстър” и тяхното размножаване вече е започнало, въпреки че учените нямат достатъчно пари, за да приключат тяхното изпитване и плодовете да излязат на пазара.
По думите на Иванова срокът за пускането им по сергиите зависи от финансите, с които разполага станцията. Тя беше категорична, че новите видове кайсии имат отлични вкусови качества и бъдещето им е да бъдат пазарно ориентирани.
Експертът изтъкна, че на изложението „Агра”, което се проведе в Пловдив през март, е имало изключително голям интерес към наши сортове плодове. „Посадъчният материал се изкупи веднага”, уточни тя. И допълни, че е имало интерес към родните сортове от французи и сърби, които са се снабдили с разсад.
Иванова каза още, че тази година беритбената кампания на кайсиите се очаква да започне на 15 юни. Според нея плодовете няма да узреят по-рано
Червени кайсии покоряват пазара
- 15.05.2014 | 06:36
- 2379