Бизнес климатът през август е по - добър

share

През август общият показател на бизнес климата се покачва с 1.1 пункта спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт.

По-добър бизнес климат се регистрира в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството и сектора на услугите има известно влошаване на стопанската конюнктура. За да се достигне дългосрочното средно равнище на показателя, все още остават 8.8 пункта.

В сравнение с юли съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 2 пункта и е само с 2.1 пункта под нивото на дългосрочната си средна стойност.

Показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с 5.7 пункта през август поради по-резервираните мнения на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията и увеличения песимизъм в очакванията им за следващите шест месеца. Все пак, макар и колебливо, строителната активност бавно се възстановява. Балансовият показател се е отдръпнал с 45.9 пункта от най-ниската си точка за последните три години. Положителен момент в стопанската конюнктура е и намалението на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" през август нараства с 10.8 пункта в сравнение с предходния месец, като за първи път след края на 2008 г. надхвърля дългосрочната си средна стойност с 0.3 пункта. Подобрени са както оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и очакванията за следващите шест месеца.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" е с 3.2 пункта под юлското си равнище. Това понижение е в резултат от изместването на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" или "по-лошо" към запазване на "същото" състояние.

Водещи новини

Още новини