Три компании напират да купят "Глобул"

share

Три компании искат да купят българския мобилен оператор "Глобул", научи "Труд". Това са турските "Тюрк телеком" и "Тюрксел" и норвежката "Теленор". И трите вече са получили право на дю дилиджънс (по-подробно проучване на компанията) и са провели срещи с мениджмънта в София. Обвързващите оферти се очакват до 18 март т.г., съобщава "Труд".

Според близки до сделката най-активен в опитите си да купи "Глобул" е "Тюрк телеком", пояснява изданието. Собственик в бившия държавен монопол в южната ни съседка е "Огер телеком", управлявана от богатата ливанска фамилия Харири. Турската компания направи два опита да купи БТК. Първият бе още преди 11 години, когато участваше в партньорство с "Коч холдинг". Тогава кабинетът "Сакскобургготски" предпочете офертата на офшорката "Вива Венчърс". Преди две години "Тюрк телеком" направи нов опит да купи БТК, но не успя да се споразумее с кредиторите на българския телеком и преговорите пропаднаха. Сега бордът на компанията е дал мандат за придобиване със солиден бюджет, защото целта е най-после да стъпи на пазара на Европейския съюз.

Източници на "Труд" твърдят, че вероятността да бъде продаден "Глобул" при сегашната процедура е голяма, но това няма да стане на всяка цена. Собственикът на компанията - гръцкият телеком ОТЕ, е силно задлъжнял и в момента се управлява от гиганта "Дойче телеком", който е акционер в него. ОТЕ обаче са набавили достатъчно средства за плащания по дълговете си и не е притиснат до стената да продаде "Глобул". Сделка ще има, но само при добра цена, като оферти под 700 млн. евро няма да бъдат разглеждани, твърдят запознати.

В случай че офертите за "Глобул" се окажат незадоволителни, има и план Б. Сделката ще бъде спряна, а собствеността в българския мобилен оператор ще премине изцяло в ръцете на "Дойче телеком". Подобно решение би било временно, тъй като германският гигант няма дългосрочни намерения към българския пазар.

От "Глобул" са отказали пред "Труд" коментар по подготвяната продажба. От компанията майка в Атина също не отговорили на въпросите на вестника.

Водещи новини

Още новини