Продават Глобул за 700 млн. евро

share

Минимална цена от 700 млн. евро за мобилния оператор “Глобул” иска собственикът на компанията ОТЕ, научи “Труд” от близки до сделката. Според тях сумата е висока за сегашните условия и може да провали продажбата.

В момента гръцкият телеком е изправен до стената - трябва да продава и с парите да погасява заеми. ОТЕ догодина трябва да плати накуп 3,55 милиарда евро по кредитите си. Доскоро като най-вероятна хипотеза се смяташе, че новият собственик на “Глобул” ще бъде гигантът “Дойче телеком”. Мастодонтът преди време придоби 40 процента от гръцката ОТЕ и е отлично запознат с българското поделение на компанията, което е като остров на стабилността във финансовото блато на гръцкия телеком.

През август от ръководството на “Дойче телеком” дори обявиха официално, че наистина се интересуват от покупката на 100% от “Глобул”. Сега ситуацията е по-различна. “Проблемът е, че кризата си казва думата. Финансовите резултати на “Дойче телеком” никак не са добри и те едва ли ще развържат кесията, както се надяват в Атина”, коментира източник от кухнята на сделката.

До момента е ясно само, че има реален интерес от стратегически инвеститори от изток. Вчера турската “Тюрк телеком” изпрати официално уведомление до Истанбулската фондова борса, че е подала необвързваща оферта за “Глобул” и дистрибутора “Германос България”. Ден по-рано същото обяви и водещият мобилен оператор в Турция “Тюрксел”. “Труд” изпрати запитване до ОТЕ кои са останалите кандидати, но до редакционното приключване на броя отговор от Атина не пристигна.

Водещи новини

Още новини