За пръв път от 25 г. Стачка в Ройтерс

share

Журналистите от агенция Ройтерс ще проведат двудневна стачка за първи път от 25 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Стачката, която е планирана за 9 и 10 февруари, е знак на протест срещу недостатъчното увеличение на заплатите. Според съобщения в медиите 48-часовият протест е подкрепен от 83 процента от членовете на профсъюза на британското подразделение на медийната компания Томсън Ройтерс (Thomson Reuters). Планираната стачка съвпада с публикуването на финансовия отчет на компанията, допълва ИТАР-ТАСС.
Според Стивън Адлър, главен редактор на новинарското подразделение на Ройтерс, вече са взети мерките, необходими за осигуряване на нормалната работа на агенцията в периода на стачката - ръководството е наело журналисти от САЩ, които временно ще заместят британските си колеги, взети са и мерки за засилване на присъствието на Ройтерс в интернет пространството. Служителите на агенцията, членуващи в профсъюза, заплашиха със стачни действия през 2008 г. и 2009 г. заради намаляването на щата след сливането на британската Ройтерс с канадската Томсън корпорейшън (Thomson Corporation).

Агенция Ройтерс е създадена през 1851 г. в Лондон, а през 2008 г. контролът бе придобит от корпорация Томсън и след сливането медийният конгломерат прие името Томсън Ройтерс. Според данни на компанията сега за нея работят около 55 000 души в над 100 страни

Водещи новини

Още новини