Медиите следят съучениците на убития Георги, възмутени са от СЕМ

Булфото
share

Съветът за електронни медии разгледа на днешното си заседание доклад за това как медиите отразиха миналата седмица убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина, съобщи БНР.

Регулаторът оповести и данни от наблюдението на предаването на Националното радио „60 минути на директора“, водено от генералния директор Радослав Янкулов.

Многото детайли и въвличането на съучениците на убития Георги в свидетелските разкази са направили впечатление на експертите в СЕМ.

Виржиния Савова - старши експерт в отдел "Специализирана администрация" в съвета посочи: "Смущаващ е фактът, че медиите търсят информация, свързана с различни хипотези около убийството от съученици на убития Георги. Нещо повече, в търсене на информация репортерски екипи проследяват съучениците на убития Георги пред входа на училището".

По-строго да се прилагат нормите за неприкосновеност, поиска председателят на регулатора доц.Георги Лозанов.
"И да се включи в тях и лично достойнство. Личното достойнство е част от личната неприкосновеност. И когато се засяга, това всъщност попада под санкцията на тази разпоредба, която аз ви чета като основание. И освен това, да се види ясно дали самото отразяване води до страдание на близките", изтъкна той.

Мониторингът на СЕМ включва и програмата на Националното радио, в която нарушения не са открити. Нарушения на закона няма и при наблюдението на предаването "60 минути на директора" , което се излъчва веднъж месечно, по програмите "Хоризонт" и "Ботев". Това, само по себе си, е прецедент, отбелязват надзорниците, но не и нарушение.

Протестите, ако не друго, спряха предаването. Това е засега резултатът, отбеляза доц. Лозанов.

Той уточни, че няма разпоредба, която забранява на директора да води предаване.

Водещи новини

Още новини