"Ал Джазира" купи кабелна мрежа на Ал Гор

share

Катарската телевизия АЛ Джазира обяви, че купува кабелния телевизионен канал "Карънт Ти Ви", създаден през 2005 г. от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор и неговия съдружник Джоел Хаят, предаде Ройтерс.

Условията по сделката не са обявени, но според експерти цената на "Карънт Ти Ви" е около 500 милиона долара. Гор и Хаят остават в телевизията като членове на екип от съветници.

С придобиването на кабелен телевизионен канал в САЩ Ал Джазира получава стимул за амбициите си да се конкурира на американския пазар с новинарските телевизии Си Ен Ен, Ем Ес Ен Би Си и Фокс.

Ал Джазира не скри намерението си да прекрати излъчването на програмите на "Карънт Ти Ви" в сегашния им вид и да стартира нова програма, основаваща се главно на денонощно излъчвани информационни блокове. Преди сделката Ал Джазира имаше около 4,5 милиона зрители в САЩ, като плановете й са да се възползва от факта, че "Карънт Ти Ви" се получава в близо 50 милиона домакинства в САЩ.

В момента Ал Джазира се приема в 260 милиона домакинства в 130 страни по света. В САЩ обаче катарската телевизия вероятно ще се сблъскас редица пречки. Компанията "Тайм Уорнър кейбъл", която доставяше "Карънт Ти Ви" в 12 милиона домакинства, вече обяви, че анулира договора си с вече бившия телевизионен канал на Ал Гор.

Водещи новини

Още новини