"Фич" понижи кредитния рейтинг на Израел заради конфликта в Газа

pixabay
share

Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Израел с една степен - от "A+" на "A", поради конфликта с палестинската групировка "Хамас", предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"Конфликтът в Газа може да продължи до 2025 г. и има рискове да се разпространи и на други фронтове", допълни "Фич" в бележка.

"Освен човешките загуби, той (конфликтът) може да доведе до значителни допълнителни военни разходи, унищожаване на инфраструктура и да причини трайни щети на икономически дейности и инвестиции, което да доведе до допълнително влошаване на кредитните перспективи на Израел", заяви рейтинговата агенция.

Публичните финанси са засегнати и се очаква Израел да отчете бюджетен дефицит тази година, изчислява "Фич".

През февруари рейтинговата агенция "Мудис" (Moody’s) беше първата, която понижи кредитния рейтинг на Израел, също с една степен - до A2.

"Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) последва примера през април, като понижи рейтинга на страната от "AA-" на "A+", което показва все още значителен капацитет за изплащане на дълга, въпреки "повишените геополитически рискове".

„Фич“ повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен

В понеделник Франция, Германия и Великобритания съвместно призоваха за примирие "без допълнително забавяне" между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

Египет, Катар и САЩ, посредници в конфликта, вече призоваха преди няколко дни за възобновяване на преговорите за примирие на 15 август, свързани с освобождаването на заложниците. Израел потвърди вчера, че ще участва в тези преговори.

"Хамас" от своя страна призова в неделя посредниците да "представят пътна карта" за "прилагане" на плана "въз основа на визията" на американския президент Джо Байдън, одобрен от Съвета за сигурност на ООН, вместо да организират нови преговори.

Според "Фич" продължаващият конфликт през следващата година би принудил Израел да поддържа високи военни разходи и допълнително да наруши туристическата, строителната и производствената индустрия в граничните райони.

Водещи новини

Още новини