Руската рубла падна под натиска на поевтиняването на петрола

Pixabay
share

Руската рубла загуби днес още от стойността си под натиска на спада на цената на петрола и на фона на поредните търгове на дълг, проведени от финансовото министерство, предаде Ройтерс.

По-късно тази седмица се очаква руската централна банка да излезе с решение за лихвените проценти, като се очаква запазването на сегашното ниво от 7,5 на сто и евентуалното им повишение през следващите месеци.

В ранния следобед рублата загуби 0,9 на сто до 75,98 за долар, но поскъпна с 0,3 на сто спрямо еврото до 80,39 евро. Спрямо юана рублата загуби 0,5 на сто до 10,99 на сто.

Петролът сорт Брент, основен еталон за руския износ, днес падна с 2 на сто до 75,9 долара за барел, което е най-ниското му ниво от средата на декември м.г.

Спадът на руската рубла се задълбочава

Вчера рублата се покачи до най-високото си ниво спрямо долара от началото на март, подкрепена от продължаваните разпродажби на валутни резерви, за да бъдат компенсирани недостатъчните приходи от износ на газ и петрол. За периода 7 март - 6 април е планирана продажбата на валута на стойност 5,4 милиарда рубли дневно.

Водещи новини

Още новини